Menu Sluiten

Op excursie met een vrijwilliger

Krasse en bewogen vrijwilligers laten toeristen, maar ook inwoners, de mooie kanten van Drenthe zien.

In het buitenland vinden we het heel gewoon: even een privé-excursie boeken om de omgeving door de ogen van een lokale gids te kunnen zien. Je komt dan op plekken die je zelf niet zou hebben gevonden en ziet en hoort totaal nieuwe dingen.

Dat kan nu ook in Zuidoost-Drenthe: een groep van krasse en bevlogen vrijwilligers van Drenthe waarom niet? rijden bezoekers én bewoners graag door het door hun geliefde Drenthe.

Initiatiefnemer Jan Feyen (69), geboren en getogen in Coevorden, tipte ooit zijn toen nog studerende zonen die kampten met eeuwig geldgebrek: ,,Ga maar excursies begeleiden.” Dat kwam er overigens niet van. Maar toen hij grotendeels terugtrad uit het familiebedrijf in Coevorden kreeg hij die tip wél van ze terug. ,,En nu heb ik er zelf tijd voor en zin in.” Hij deed al ervaring op door met vrienden en familie rond te rijden en ze van alles te laten zien. ,,Daar kwamen altijd heel positieve reacties op.”

Dit voorjaar ging hij op zoek naar versterking in zijn netwerken. Met succes, want nu zijn er al tien gidsen die kleine gezelschappen in eigen auto met veel plezier een rondrit aanbieden. Jan Nicolai (60) is een van de mannen die zich aansloten. Als voormalig biologiedocent én enorme liefhebber van ‘mens, dier en groen’ weet hij veel van de omgeving. ,,En ik vind het mooi om dat te laten zien.”

Klanten kunnen zich aanmelden via www.drenthewaaromniet.nl en in overleg komen er dan een datum, startpunt binnen de gemeente Coevorden, route over één of twee dagdelen en desgewenst een thema. Daaraan koppelen ze dan zelf de meest geschikte gids. Nicolai: ,,Alle gidsen weten veel van het gebied, kennen het als hun broekzak. We hebben ondertussen ook heel veel van elkaar geleerd én we hebben onze eigen specialisaties. Wil een gezelschap graag de nadruk op geschiedenis met smeuïge details, dan is Feyen een goeie. We hebben een fotograaf in de gelederen die de meest fotogenieke plekken weet te vinden. Wil je in het voorjaar adders zien, dan weet ik die weer te vinden.” De rondritten gaan in kalm tempo langs rauwe veengronden en zachte zandgronden, hunebedden, bossen, molens, originele schansen, en een echt kasteel. Met vanzelfsprekend pauzes op prachtige plekjes en een toepasselijke knapzaklunch.

De gidsen richten zich op toeristen, maar ook bewoners van het gebied hebben ze veel te bieden. ,,Mensen die hier al twintig jaar wonen komen op plekken waar ze geen wéét van hebben, ze hebben vaak niet eens in de gaten hoe mooi het hier is”, meldt Feyen. Maar hij ziet ook wel wat in samenwerking met makelaars, om potentiële klanten hun mogelijk toekomstige woonomgeving beter te laten kennen. Ook liggen er connecties met de provincie Drenthe. Voor hen organiseerden ze ook al een trip met elf Chinese touroperators, voor de speciale gelegenheid in campers. Dat was een groot succes en ze hopen op een vervolg. ,,We zijn heel flexibel en met Google translate kom je een heel eind”, lacht Feyen.

Overigens benadrukken de mannen eensgezind dat het voor hen om een hobby gaat en niet om financieel gewin. Van de inkomsten krijgen de gidsen een bescheiden onkostenvergoeding en de rest is voor het draaiend houden van hun organisatie. Het doel is om hun gidsenbestand komende periode te verdubbelen tot twintig, om zo een betere inzetbaarheid te kunnen garanderen.

,,We zijn met een team gelijkgestemde zielen en het moet vooral leuk zijn, voor onze bezoekers én voor ons”, benadrukt Nicolai.

Feyen: ,,Daar hebben we strakke afspraken over. Vaak gaat het goed, dan begin je de dag als vreemden en eindig je als vrienden. Gaat het niet goed, meteen de auto omkeren, de klant terugbrengen en het geld teruggeven.”

Publicatie uit Dagblad van Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *